top of page

Væk jeres slumrede sexliv med tantra


Væk jeres sexliv til live med tantra

Husk alenetid og vælg hinanden til.

Tantrafolk mener, at mere polaritet er midlet til at få energien tilbage parforholdet. Men hvad betyder det egentlig? Tantra er meget mere end lækker erotisk massage - for nogle er det en livsstil, der blandt andet handler om at styrke polariteten i et forhold.

Tantramassør Celestine fra Edens Have, der har været behandler i 18 år, skrev for nylig et indlæg på sin blog om, hvordan tantra kan hjælpe par, der oplever, at lysten til hinanden daler med tiden.

Hun nævner blandt andet begreberne det maskuline og det feminine og polariteten de to imellem som afgørende for den energi, et par kan have. Man møder ofte disse begreber i det tantriske univers, og vi bad hende uddybe nogle af påstandene i blogindlægget.

36-årige Celestine skriver følgende:

'Jo mere energi vi har, jo større er vores potentielle vækst. I tilstanden af polaritet mellem to mennesker, ligger spillet mellem energi og bevidsthed. Her repræsenterer det feminine energien og det maskuline bevidstheden.'

Hvad forstår du ved feminin energi og maskulin bevidsthed, og hvordan kommer de to til udtryk helt konkret?

- Først og fremmest betyder det at have energi at have overskud og vitalitet. Jo mere friske og energiske vi er, jo nemmere er det at forblive vågen og nærværende og have overskud til at være i en god tilstand - også sammen med vores partner.

- Når jeg snakker om femininitet og maskulinitet, mener jeg, at vi som mænd og kvinder, skal turde dyrke vores køn. At vi som kvinder har en indbygget femininitet, der gør, at det ligger i vores natur at være følsomme, bløde, åbne, hengivne, intuitive og støttende, siger Celestine.

Følelser Hun mener, at det gør, at kvinder oftere end mænd har en tendens til at være styrede af følelser og kan blive sårbare.

- Jeg mener personligt, at dette er nogle smukke kvaliteter, som vi som kvinder kan dyrke i parforholdet, som en måde at skrue op for vores femininitet, der samtidig inviterer mandens maskulinitet.

- Jeg ser mange kvinder begå den fejl, at de bliver frustrerede og opgivende i parforholdet og nemt kommer til at træde i en maskulin rolle. Nemlig at blive kontrollerende og styrende. Og det hjælper ikke ligefrem på gnisten i soveværelset.

- Jeg ser det som en af kvindens fornemste opgaver i parforholdet at turde være den følende. At dele sit hjerte og være sårbar. På den måde vil kvinden være 'energien i parforholdet' og bringe liv og inspiration, bevægelse og udvikling, forklarer Celestine.

Rationel Ifølge Celestine har mænd en indbygget maskulinitet, der får ham til at søge fart og spænding, være mere rationel, fast, styrende, tænksom og guidende:

- Mænd vil derfor oftere end kvinder være rationelle og løsningsorienterede. De tænker mere i overblik, hvor kvinder tænker i detaljer. I stedet for at se manden som ufølsom eller afstumpet, kan vi kvinder se på manden med beundring, støtte ham i hans passion og mission, hvis han har sådan en i livet. Og manden kan dyrke sin maskulinitet ved at tillade sig at have noget i sit liv han virkelig brænder for, noget der vil gøre ham fokuseret, handlekraftig og beslutsom.

Tantramassøren mener, at mandens vigtigste opgave i parforholdet er at turde tage styringen og være ham, der guider hvilken retning forholdet skal gå:

- Manden vil her repræsentere 'bevidstheden i parforholdet' og kunne sætte grænser og retning. Måske er dette provokerende for nogle, måske nogle endda vil kalde mig gammeldags.

- Jeg ved godt, at vi mennesker er komplekse, og der vil sikkert være mange forskellige udgaver og nuancer på, hvordan man er feminin og maskulin i hvert eneste parforhold.

- Både mænd og kvinder har naturligvis energi og bevidsthed i sig. Men på grund af vores biologi har mænd oftere mere testosteron, der giver handlekraft, og kvinder har oftere mere østrogen, som giver følsomhed.

Min invitation her, er at uanset hvordan det lige er i dit liv, så skal vi turde se på os selv og se, hvor kan vi skrue op for vores polaritet - i netop vores eget parforhold, siger Celestine, der netop er begyndt at tilbyde behandlinger i København efter et flere år langt ophold i Aalborg.

- Hvis vi har været sammen længe, og parforholdet er røget i hverdagstrummerum og rutine med pligter, leverpostej og sure sokker, så skal der noget ekstra til at vække overskuddet og lysten til hinanden.

What to do? I sit indlæg skriver Celestine: 'Hvis vi bare nyder og forbruger spændingen, vil tiltrækningen forsvinde før eller senere, og det er, hvad mange par oplever som en udtørring af deres forhold, og at lidenskaben gradvist forsvinder og frustrationer bliver mere dominerende mellem dem.'

Hvordan kan vi komme til at nyde og forbruge spændingen. Og ikke mindst, hvad skal vi gøre i stedet?

- I begyndelsen af et parforhold, når alt er nyt, og vi er nyforelskede, er der en helt naturlig spænding, gnist og ofte større sexlyst. Igen er biologien og kemien på spil. Når der er gået rundt regnet 12 måneders tid, falder hormonerne til ro, og man kan sige, at vi bliver normale igen. Først her får vi chancen for at se et ærligt billede af vores udkårne - og et reelt billede af vedkommendes sande humør og sexlyst med mere. På en måde er det først der, vi for alvor skal vælge hinanden, hvor forelskelsesfasen er en slags prøveperiode.

- Helt naturligt hopper vi nok i med begge ben og nyder den vilde rus af følelser og lyst - og helt naturligt brænder denne flamme ud. Med mindre i bevidst holder den i live.

Mødes mindre Og hvordan gør vi så det?

- I tantra er der en række værktøjer, der med fordel kan prøves af, så som for eksempel at være opmærksom på ikke at være for meget sammen. Det betyder, at man i stedet mødes, når der er lyst, og dyrker hinanden som et valg og ikke en sur, ubevidst rutine i en travl hverdag, siger Celestine.

- Det kan helt konkret betyde at vælge at bo hver for sig eller for eksempel have hver sit soveværelse. Og som et minimum at dyrke hver sine fritidsinteresser, så vi får noget kvalitets-alenetid. At være sammen skal helst være et bevidst tilvalg - ligesom i starten når man datede.

Men mange bor jo med fælles børn og så videre?

- Jeg forstår godt, det kan være en udfordring, hvis man bor sammen og har børn. Her kræver det ekstra opmærksomhed på at få sat nogle krydser i kalenderen til både alenetid og kærestetid. Og give hinanden plads og rum til at være sig selv og ikke bare være et 'vi.'

Øvelser Endvidere skriver Celestine i sit indlæg: 'Det handler om at holde energien i live. Det er mere en indre ting end en ydre. At forblive vågen og årvågen. Og passe på med at falde i den ubevidste hverdags suppedas. Det betyder at pleje kærligheden og åbenheden overfor hinanden. Og det betyder også at holde flammen i live imellem hinanden som par for at blive ved med at beundre og have lyst til hinanden - som kærester. Og ikke kun som roommates, samarbejdspartnere og fælles forældreskab.'

Hvordan kan man gøre det helt konkret, gennem hvilke tantriske øvelser og redskaber?

- Her er, hvad jeg anbefaler for at holde parforholdets gnist i live: Vi skal huske at blive ved med at være nysgerrige på hinanden, flirte og date. Vi skal give hinanden frihed, tid og plads til at være os selv og lave ting på egen hånd. Nogle gange at dyrke 'adskillelse' og tid væk fra hinanden for at savne hinanden igen. Have hver sit soveværelse og sove sammen, når vi har virkelig lyst. Så kan vi besøge hinanden. Rose hinanden, være støttende, anerkendende. Nyd hinandens forskelle, og prøv bevidst at beundre dem.

Om Celestine

36-årige Celestine har dyrket tantra, siden hun var 18 år gammel. Hun startede på en tantra-yogaskole i København i år 2000 og flyttede kort tid efter til Indien, hvor hun dedikerede sit liv til at dyrke yoga, tantra og meditation.

Lige siden har tantra været en stor del af hendes liv og hverdag - og med tiden også hendes profession. Hun tog en uddannelse som tantralærer og tantramassør og efterpå som psykoterapeut og kombinerer i dag tantra og terapi.

I dag arbejder Celestine som tantraterapeut og tantramassør i Edens Have i København. Her guider hun mænd, kvinder og par gennem kurser, tantra massage og tantraterapi.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page