top of page

Hvad er det der tantra egentlig for noget?


Tantra Edens Have

Det lyder da vildt spændende det der tantra, men øhh...hvad er det egentlig sådan kort fortalt? Er det ikke noget med sex der varer 8 timer og skal man nødvendigvis være spirituelt interesseret?

Jeg støder ofte på nysgerrighed og sjove fordomme når jeg møder mennesker, der gerne vil forstå hvad tantra er. Mange har en fornemmelse af at det er noget med at forlænge den seksuelle oplevelse og få større nydelse. Og mange tænker ofte at det har noget med sex at gøre eller noget orientalsk mystik med en tåge af røgelse og akrobatiske sexstillinger.

Tantra er mange ting. Også sex. Men det er en misforståelse at tantra er sex. Sex er en del af tantra.

Ligeså vel som sex er en del af livet. Man kan sige at tantra omhandler hele livet. Og er en måde at leve livet på.

Tantra er en livsstil og en videnskab om at skabe et liv i balance mellem bevidsthed og energi.

Og hvad mener jeg så med det? For her vil du nok stoppe og spørge hvad jeg mener med bevidsthed og hvad er energi?

Vi består alle sammen af en krop og et sind. Kroppen er vores fartøj her i verden. Med kroppen kan vi mærke, sanse og opleve livet. Vores fysiske sanser, følelser og tanker er det redskab, der gør at vi oplever livet, smager maden, hører musikken, nyder sex og mærker kærligheden og alle andre følelser.

Kroppen består af vitalitet og energi – og jo mere energi vi har, jo mere intenst kan vi opleve livet.

Inde i ethvert menneske, er der en indbygget jeg-oplevelse, et slags vidne der registrerer og oplever alt det, der går gennem kroppen og sanserne. Det er bevidstheden, der reflekterer og er i stand til at registrere sanserne. Jo mere nærværende og bevidste vi er i livet, jo dybere og større bliver vores liv i hvert eneste øjeblik.

Tantra handler derfor blandt andet om at opleve de mest intense og kraftfulde tilstande gennem sanserne for dermed at udvide bevidstheden.

Og her kommer seksualiteten ind i billedet. Den seksuelle energi er en af de stærkeste oplevelser vi kan have i den menneskelige krop. Og netop derfor er seksualiteten blevet en relevant del af tantra. Med mere intensitet og nærvær, jo større er muligheden for at katalysere vores fokus og sind ind i en ekstatisk, udvidet bevidsthedstilstand. Helt naturligt og uden rusmidler.

Sex som et middel til et højere mål

En af de største nøgler i tantra er, at den seksuelle energi indeholder et stort potentiale for transformation og udvikling af det menneskelige væsen. Vi kan bruge vores seksuelle energi som et værktøj til at opnå den højeste ekstase, i mødet med vores elskede. Blandt alle de oplevelser vi kan have som menneske, er den erotiske forening, fuld af kærlighed og beundring mellem to mennesker, en af de dybeste og stærkeste.

I tantra, er sex i sig selv ikke et mål, men altid et middel til at opnå et højere mål. Den seksuelle energi er en forstærker til at intensivere vores liv på forskellige områder, afhængigt af hvad vi gør med energien. Vi kan bruge energien til at vække og forstærke både kroppens vitalitet, heale sygdomme, berige hjertets følelsesliv, intelligensen, som en bevidsthedsudvidelse og spirituel opvågnen.

Tantra som en udviklingsvej

Tantra er ment som en dyb udviklingsvej der inkluderer seksualiteten såvel som resten af livets og parforholdets aspekter. Det par der i sandhed elsker hinanden ubetinget, vil naturligt og automatisk opleve mange af de fænomener som tantra beskriver; den seksuelle forening bliver længere, manden kan bedre styre sin seksuelle energi og få indadgående orgasmer uden sædafgang (seksuel kontinens) og begge parter kan opleve lange orgasmer der leder til ekstase og transcendens af sindet.

Tantra er en gammel videnskab fra Østen, som handler om at have balance mellem bevidsthed og energi i livet, som kan forstås som balancen og harmonien mellem det maskuline og feminine. Også kaldet yin og yang, eller Shiva og Shakti. Alt i universet er en balance mellem disse to poler, lige fra hele universet til parforholdet, seksualiteten og helt ned på celleplan.

Tantra kan udøves på flere måder. Enten med sig selv eller med en partner. Nogle af de klassiske metoder omhandler yoga, meditation, åndedrætsteknikker, energiøvelser, massage, healing og seksuelle teknikker. Alt sammen for at skærpe nærværet og sanserne, og udvikle ens vitalitet og bevidsthed.

Polaritet mellem det maskuline og det feminine

Når der er en stærk tiltrækning mellem to mennesker, repræsenterer den en stor mængde energi, der har potentiale til at blive brugt til personlig og spirituel udvikling. Jo mere energi vi har, jo større er vores potentielle vækst. I tilstanden af polaritet mellem to mennesker, ligger spillet mellem energi og bevidsthed. Her repræsenterer det feminine energien og det maskuline bevidstheden.

Polaritet mellem mand og kvinde

Det er almindelig kendt, at vi tiltrækker vores lige, så en meget feminin kvinde vil tiltrække en meget maskulin mand, og en mere neutral kvinde vil tiltrække en mere neutral mand. Jo stærkere denne polaritet er mellem manden og kvinden, jo større tiltrækning bliver og repræsenterer motoren i parforholdet. Hvad vi gør med denne potentielle motor, er op til vores retning.

Hvis vi bare nyder og forbruger spændingen, vil tiltrækningen forsvinde før eller senere, og det er hvad mange par oplever som en udtørring af deres forhold og at lidenskaben gradvist forsvinder og frustrationer bliver mere dominerende mellem dem.

Det tantriske parforhold

Parforholdet repræsenterer en kæmpe værdi i et tantrisk liv, fordi det indeholder et uendeligt potentiale til personlig og spirituel vækst.

Nøglen til kontinuerlig gnist og lyst i parforholdet, er at vi hver især plejer vores pol af batteriet.

Så kvinden skal være opmærksom på sin femininitet og kvindelige udvikling og manden skal være opmærksom på sin maskulinitet og mandlige udvikling. Og husk: Hvis du ønsker forandring i parforholdet, så start med dig selv.

Der er så meget oppe i tiden med kønsroller og i lang tid op gennem kulturhistorien har der været tendens til kvindeundertrykkelse. Så kom kvindefrigørelsen og nu står vi i en opblomstringsfase i forhold til kvinder. Men hvad med manden og maskuliniteten? Hvor er manden i dag?

Jeg oplever at både parforholdet, mandens og kvindens rolle er i forandring og udvikling. Og tantra er et fantastisk bud på at genskabe harmoni mellem kønnene. For det handler ikke om en magtkamp, men om at beundre, elske og løfte hinanden.

Når vi ikke plejer polerne i parforholdet, så vil batteriet aflade med tiden, og vi vil opleve at gnisten i forholdet bliver mindre - og sexlysten svinder ind, samtidigt med at frustrationerne vokser.

Måske dette provokerer dig og du tænker at hvis bare der er kærlighed, så går det nok. Kan det virkelig passe at vi skal gøre bestemte ting for at holde gnisten i live? Og hvordan skal der lige være overskud til det i en hverdag med bolig, børn og arbejde? Skal man så også til at pleje sit parforhold?

Svaret er ja.

Men ikke som en overfladisk forestilling om at man som feminin kvinde, absolut skal gå med neglelak og barbere ben hver dag, eller at man som mand, skal være super maskulin og have styr på alting hele tiden.

Det handler om at holde energien i live. Det er mere end indre ting end en ydre. At forblive vågen og årvågen. Og passe på med at falde i den ubevidste hverdags suppedas. Og det betyder at pleje kærligheden og åbenheden overfor hinanden. Og det betyder at holde flammen i live imellem os som par, for at blive ved med at beundre og have lyst til hinanden - som kærester. Og ikke kun som room mates, samarbejdspartnere og fælles forældreskab.

Vejen til at vække parforholdet til live igen, så både lysten, romantikken og evnen til at vokse sammen blomstrer igen, er at få balancen tilbage mellem intensiteten og nærværet tilbage gennem tantriske øvelser og redskaber. Kunsten er at bevare den seksuelle energi og forstærke den, kombineret med en livsførelse og praksis, der løfter energien op gennem kroppen, således at den seksuelle energi bliver et middel der vækker energien i alle aspekter af vores krop og væsen.

Er du blevet mere nysgerrig på tantra?

Her er nogle af de steder der udbyder tantra i Danmark:

Edens Have www.edenshave.com

Tigerens rede www.tigerensrede.dk

Tantra Templet www.tantra-temple.com

Natha Yoga www.nathayogacenter.dk

SoulBliss www.soulbliss.dk

Chai www.c-h-a-i.dk

Kærlig hilsen

Celestine Andersen, februar 2018.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page