top of page

Kørekort til kærligheden


Kørekort til kærligheden

Er du parat til at være i et parforhold? Er du klar til kærligheden? Til virkelig at gå all-in?

Ja hvem vil ikke have kærlighed, tryghed og et lækkert sexliv? Meeeen vil du også have det arbejde, der ligger i at gå hele vejen i et parforhold? Er du klar til at se dine egne smerter og skygger i øjnene?

At favne din partners udfordringer – og sammen gå igennem alle de processer og faser det kræver?

I mit arbejde som psykoterapeut og tantraunderviser, møder jeg så mange par med knas i parforholdet. Oftest udtrykker de et savn efter gnist og intimitet - og vil gerne "tilbage" til forelskelsen.

Hverdagen fylder og dét som før var en uundgåelig selvfølge - nemlig sex og intimitet - er pludselig blevet et tungt samtaleemne og noget der skal planlægges.

Ser dette ske for de fleste par før eller siden. Der ligger en stor smerte her og kan være et ømtåleligt emne at kommunikere om i parforholdet.

Og hvis vi som par ovenikøbet har svært ved at tale sammen, fordi vi misforstår hinanden eller kommunikerer meget forskelligt, kan det blive en stor hårdknude, der næsten er umulig at løsne op igen.

Det er trist, at mange par der egentlig som udgangspunkt elsker hinanden, ender med at give op, gå fra hinanden eller leve med smerte og konflikt sammen.

Et parforhold er udover en masse fantastiske ting, også noget der skal passes og plejes.

Det behøver ikke nødvendigvis at være et hårdt arbejde, men man skal regne med - og være villig til - at omfavne og se på de ting, der dukker op på vejen. Ligesom når du kører bil, kommer der gode og dårlige veje, der kan være sten, huller og bump. Der vil være tegn og skilte. Jo mere opmærksom du er, jo mere glidende vil din rejse være. Og er du ovenikøbet udstyret med et kort og en GPS, er du godt rustet. Men mange af os hopper bare ind i bilen - JA TAK til kærlighed! - uden overhovedet at have et kørekort!

Den amerikanske præst og foredragsholder Mark Gungor, siger det meget simpelt.

”Hvis du vil have goderne fra oksen, må du tage lortet med.”

Parforholdet vil give dig så mange goder og glæder, men også udfordringer og .....lad os kalde det affald.

Og det affald er ikke bare skidt der skal smides ud. Det er ligesom genbrug eller gødning, der kan anvendes til vækst i parforholdet. Som en slags brændstof til at nå dybere med sig selv og hinanden.

Den store gave ved at være i et parforhold, er blandt andet at vi kan spejle hinanden og trigge de issues vi hver især har, som en chance til at belyse, forløse og heale dem. Og det kræver at vi er klar til det arbejde der følger med kærligheden. For den kommer ikke gratis.

Vi har alle bagage med fra barndommen og måske også fra tidligere forhold. Ingen af os er neutrale eller nødvendigvis hele mennesker. Og bagagen kommer med ind i det nye parforhold, som en chance til endelig at blive forløst og udredt. Men det kræver selvfølgelig villighed til at kigge på det – fra begge parter, og en god portion selvindsigt og opmærksomhed.

Noget af det jeg brænder allermest for som terapeut, er at hjælpe par til en større forståelse af hinanden, forløse smerten og give dem redskaber til at kommunikere og opnå dybere intimitet.

Jeg har tit drømt om at lave en parskole. Som et sted hvor man som par kan komme og tage et slags kørekort til at blive egnet til at være i et parforhold. Og få belyst hvor man har sine svagheder, blindspots og få redskaber til at blive bedre og stærkere netop dér, hvor det halter.

Jeg gør det med de par jeg har i terapi eller i tantraforløb. Så tager vi en snak om hvor man er i sit parforhold lige nu, hvad begge parter længes efter og hvilke udfordringer der er.

Og alt afhængigt af hvad et par har brug for, går vi igennem:

 • Øvelser til bedre at forstå hinanden

 • Kommunikere bedre

 • Evnen til at mærke og udtrykke os selv

 • Bevidst udvikling

 • Fornyelse og energi i parforholdet

 • Polaritet og hvordan vi skaber gnist og spænding

 • Udvikle et rigere og bedre sexliv

 • Bryde uhensigtsmæssige mønstre

 • Selvudvikling og samarbejde

 • Afklaring om værdier, ønsker og behov i parforholdet

Vi kigger på de udfordringer der er og finder værktøjer til at komme videre med større indsigt, forståelse og mulighed for at komme videre derfra.

Udfordringer mange par kommer med:

 • Lysten er forsvundet

 • Misforståelser, manglende eller dårlig kommunikation

 • Keder sig med hinanden

 • Mistet os selv i tilpasningens navn

 • Måske frygt og usikkerheder får os til at lave kompromisser

Måske dit parforhold trænger til en kærlig hånd?

Jeg laver sessioner og forløb for par, der har lyst til at arbejde med deres parforhold.

Kærlige hilsner

Celestine Andersen

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tags endnu.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page